Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij
 • Pagina:
 • 1
 • 2
 • 3

Onderwerp: Vreemdgaan & Asperger

Vreemdgaan & Asperger 1 jaar 2 maanden geleden #254626

 • Vlinder87
 • Vlinder87's Profielfoto Onderwerp Author
 • Offline
 • Fresh Boarder
 • Fresh Boarder
 • Berichten: 5
 • Ontvangen bedankjes 8
Beste leden,

Wat fijn dat deze site bestaat en ik dank jullie voor het lezen van dit topic. Ik hoop dat jullie eerlijk en open jullie mening willen geven over het volgende. Het is plots een heel verhaal geworden, dus warning: long read.

Mijn vriend en ik zijn beide rond de 30 jaar en inmiddels 12 jaar samen. We hebben altijd ontzettend veel problemen en miscommunicatie gehad waardoor onze relatie altijd een strijd was. De liefde voedde onze vechtlust, maar ik heb me altijd eenzaam gevoeld, omdat hij nooit interesse toonde in mij of samen dingen wilde ondernemen. Ik had gewoon nooit het idee dat hij me zag staan. Ook ontbrak er altijd een soort emotionele binding en moest ik constant op m’n tenen lopen omdat het minste of geringste hem overprikkelde. Ik deed altijd enorm m’n best (en nu weet ik hij ook) om alles te laten ‘werken’ en het een beetje leefbaar te houden, maar het leek niet genoeg te zijn. Het bleef altijd een strijd.

Zelf had ik ook issues. Ik heb te kampen gehad met zelfvertrouwen / identiteitscrisis door traumatische ervaringen uit mijn jeugd. Hierdoor had ik het nodig om leuk gevonden te worden door anderen, dan pas vond ik mezelf leuk. Mijn vriend zag me niet staan, tevens was ik al jarenlang eenzaam en ongelukkig en daardoor was ik vatbaar om de bevestiging bij anderen te halen. Heel naar en spijtig, maar het blijft wat er feitelijk gebeurd is: toen ben ik in een gekaderde periode van zo’n 6 maanden vreemdgegaan. Niks extreems, losse random ontmoetingen en zeker geen liefde. Maar het was fijn dat er interesse in me was wat stukje bij beetje leidde tot overspel. Een duidelijke een schending van onze relationele beginselen: vertrouwen, eerlijkheid, oprechtheid.

Het overspel triggerde een depressie bij mij. Het druiste volledig tegen mijn eigen principes in, zoiets zou ik nooit doen, dus wie was ik? Was ik misschien geen lief meisje die alles deed voor anderen, maar gewoon een ordinaire egoïstische vreemdganger? En als dat laatste zo is, waarom ben ik dan nooit eerder of aan de lopende band vreemd gegaan? Met hulp aan mijn jeugdissues en zelfvertrouwen gewerkt. Ik kwam erachter dat ik geen identiteit heb kunnen ontwikkelen in de jeugdjaren, een laag eigenwaarde had en ben door intense psychologische sessies enorm veel gegroeid en echt mezelf geworden. Dat lieve pure meisje was terug, en mijn zoektocht naar mezelf had verklaard waarom ik de bevestiging zo nodig had en wat me ertoe geleid heeft. Hierdoor kon ik het een plekje geven en mezelf weer in de spiegel aankijken.

Gelijktijdig in mijn identiteitstraject kwam mijn vriend toen met de constatering dat hij zich herkende in Asperger, iets wat hij toevallig tegenkwam op internet. Hij liet het mij lezen en de tranen stonden direct in m’n ogen. Hier stond alles waar wij al járen tegen aan liepen en alles wat ik al zo vaak geroepen heb. Ik was dus niét gek en vond het heel erg dat ik nooit heb geweten hoe dol hij op me was, maar dat gewoon niet of op zijn eigen manier laat merken. Als we dit eerder hadden geweten had onze relatie zoveel makkelijker geweest en had ik waarschijnlijk nooit gedaan wat ik had gedaan - hindsight is 20/20.

Ik begon als een razende te lezen over Asperger en onze relatie is sindsdien veranderd als dag en nacht. Ik was gegroeid als persoon en tevens hadden ik/we enorm veel nieuwe inzichten dat de miscommunicatie en andere problemen door begrip en juiste aanpassingen zo goed als verdwenen. Het kostte nog steeds energie, maar veel minder en nu wisten we waar we het voor deden: Thuis liep het eindelijk soepeltjes en we hadden na jaren weer lol samen.

Echter, ik moest vertellen van mijn overspel, want het strookt niet met mijzelf en hoe ik een relatie zie - puur, oprecht en open. Mijn vriend was enerzijds helemaal gebroken door dit nieuws. Maar anderzijds was het heel lastig voor hem, want hij houdt ontzettend veel van me en kan begrijpen met alle omliggende factoren wat eraan heeft bijgedragen en waarom ik daartoe verleid werd. Maar uiteraard neemt dat het feit niet weg dát het gebeurd is en hij kan niet meer samen zijn. Hij wil het wel, maar kan het niet.

Het is erg moeilijk omdat onze band juist nu enorm sterk is, vooral de laatste tijd sinds er zoveel begrip is en geen strijd en ellende meer. En zelfs nu we uit elkaar zijn zijn we echte maatjes, we praten met elkaar en proberen elkaar door de breuk te helpen. Want wij zijn de enige die elkaar echt begrijpen.

Ik heb vrede met de break up, want ik ben na 12 jaar ook uitgeblust en weet dat dit is hoe hij het ziet - dat het niet kan. En als hij iets zo bepaald heeft dan is het zo. Toch speelt het soms door mijn hoofd: als alle liefde, vuur, passie, vriendschap en band er nog is, waarom kan het dan eigenlijk niet?

Ik ben weleens bedrogen in een vorige relatie, dus ik heb ervaring met ‘aan de andere kant staan’. Maar ik had hem vergeven omdat de liefde er is. Ik heb het idee dat dit grijze gebied niet bestaat bij mijn vriend (vergiffenis en verder gaan) maar dat het heel zwart/wit, alles of niets is.

Hij is ervan overtuigd dat ik puur en oprecht van binnen ben; dat ik echt niet wilde vreemdgaan, ik wilde alleen hém, maar ontzettend onzeker, eenzaam en ongelukkig was; dat ik alles ben wat hij wilt in een vrouw; dat hij alles is wat ik wil; en dat we samen rationele, emotionele en allesoverstijgende partners zijn. Maar ondanks dat alles, kán hij niet doorgaan geeft hij aan.

Nu heb ik een aantal vraagjes:

- Ik vroeg me af of hier mensen zijn met Asperger die ervaring hebben met een vreemdgaande partner en hoe zij hiermee zijn omgegaan?

- Kunnen jullie me uitleggen wat dit met iemand met Asperger doet, los van het wantrouwen wat niet-auti’s ook ervaren bij overspel, want zijn emoties lijken zoveel intenser en dieper te gaan... Hij kan het zelf nog niet onder woorden brengen.

- Mijn vriend is ernstig overprikkeld, alleen als hij mij spreekt aan de telefoon wordt hij rustig. Waar zou dit vandaan komen denken jullie? Zou ik een fixatie van hem zijn?

- Heeft Asperger iets te maken met hoe vergevingsgezind je kan zijn naar een ander?

- Mijn vriend zegt dat hij wel wílt verdergaan met mij, maar het niet kán. Hebben jullie een idee wat de gedachtengang achter deze uitspraak is?

- Hij is erg rigide dus heb het idee in deze ook. Denken jullie dat er een mogelijkheid bestaat dat hij van gedachten kan veranderen en toch bij elkaar zou willen komen in de toekomst?

- Toen ik onder behandeling was bij de psycholoog, was mijn vriend bij de laatste sessie ook aanwezig. Zij wenste ons nu sterkte in deze tijd en toen ik de boodschap aan hem doorgaf reageerde hij volledig uit zichzelf met: ‘Misschien kunnen we een keer langsgaan samen, misschien. Ik weet het ook niet.’ Wat superbijzonder is want hij heeft het niet zo op ‘hulp’ van buitenaf. Hoe zou ik dit moeten interpreteren? Zou dit een signaal zijn dat hij open staat om aan ons te werken?

- Heeft er iemand ervaring met een psycholoog gespecialiseerd in clienten met Asperger? Als hij er niet uit komt heb ik hem geadviseerd met iemand te gaan praten. Het is zo naar om hem zo in de knoop te zien.

- Mijn vriend is momenteel emotioneel erg onstabiel (tenzij hij mij spreekt). Ik heb een kleurboek en kleurpotloden voor hem gekocht en opgestuurd om zo meer rust te krijgen, daar was hij blij mee. Hebben jullie andere tips die hem kunnen helpen in de verwerking?

- Zijn er nog andere tips/opmerkingen/inzichten na het lezen van onze situatie?

Voornamelijk laat ik hem nu aarden, tot rust komen, zijn gedachten ordenen. Ik ben er voor hem (telefonisch) als hij vragen heeft, wilt sparren of kletsen. We zien elkaar niet omdat we dan direct zullen vervallen in de liefde voor elkaar en weer dat leuke kleffe stel zijn en dat willen we allebei even niet. Dat is te makkelijk en lost de kern niet op.

We leven in het nu, waarin we bepaald hebben even los van elkaar te willen komen. We praten veel en kunnen dat ook goed, maar ik wil hem niet belasten met teveel vragen en zeker niet over de toekomst. Het is allemaal al zwaar genoeg.

Daarom hoop ik dat jullie me zouden willen helpen met jullie visies. Alvast heel veel dank.

Groetjes,
Vlinder
Bedankt door: NielS124l, Klavertje

Gelieve Inloggen of Maak een account aan om te deelnemen aan het gesprek.

Vreemdgaan & Asperger 1 jaar 2 maanden geleden #254629

 • Uridium
 • Uridium's Profielfoto
 • Offline
 • Platinum Boarder
 • Platinum Boarder
 • Berichten: 1006
 • Ontvangen bedankjes 909
Hoi Vlinder,

Als ik even uit ga van m’n eigen ervaringen: ik zou het niet onoverkomelijk vinden, als mijn man vreemd zou gaan. Voor mij zou het “houden wat wij hebben” belangrijker zijn dan eventuele gevoelens van verraad o.i.d. En als ik me niet vergis, dan komt deze schijnbare onverschilligheid t.a.v. overspel vaak voor bij Aspies.
Dus... is je vriend wellicht toch meer een NT’er?
Maar hoe dit soort zaken ‘aankomen’ hangt niet alleen af van Aspie-zijn. Het is ook van belang, hoe sterk je in je schoenen staat en wat voor zelfbeeld je hebt. Als je zelfbeeld en eigenwaarde bijv. juist is opgehangen aan het hebben van een relatie en leuke partner, dan is het krijgen van dit nieuws vreselijk. En het hangt ook af van je overtuigingen. Op jullie leeftijd zijn die tamelijk stevig en onderdeel van de persoonlijkheid die je nog aan het vormen bent. Over een jaar of 10-15 komt er meer nuance in die overtuigingen en gaan er zelfs een paar overboord.
Dit soort zaken samen kunnen er toe leiden, dat je vriend wel verder wil, maar nu even niet kan. Wellicht is het beter om hem tijd en ruimte te gunnen (dus een tijdje uit elkaar en geen contact) om bij te komen en in alle rust het e.e.a. op een rij te zetten.
Dat is voor iedereen nuttig, Aspie of NT’er ;)
Doe mij maar een whisky... of een glas wijn... of een biertje...
Bedankt door: Vlinder87

Gelieve Inloggen of Maak een account aan om te deelnemen aan het gesprek.

Laast bewerkt: door Uridium.

Vreemdgaan & Asperger 1 jaar 2 maanden geleden #254631

 • DirkM
 • DirkM's Profielfoto
 • Offline
 • Gold Boarder
 • Gold Boarder
 • Berichten: 241
 • Ontvangen bedankjes 645
Je beseft wel wat je vraagt hoop ik?

Je begint een relatie op basis van eerlijkheid en vertrouwen, neemt een pauze, neukt wat rond, en wil dan weer terug naar de oude situatie waarbij de oorspronkelijke voorwaarden nog steeds gelden.

En hij moet zich aan jou aanpassen, desnoods met therapie en andere hulp, want dat is wel zo prettig.
Bijkomend voor/nadeel, hij heeft autisme, dus per definitie de "foute" of makkelijker manipuleerbare partij.

Aspergers kunnen inderdaad uiterst rigide zijn als het gaat om principes en afspraken, want dat betekent een vorm van veiligheid en houvast waar zo'n beetje de hele dagelijkse gang van leven op draait.

Dus nee, geen tips, geen hulp, wel weer een "mijn vriend/man/partner is asperger, ik heb wat gedaan en hij moet zich aanpassen zodat het weer werkt zoals ik wil" - je bent niet de eerste, je bent niet de laatste en ik zal een vergelijkbaar bericht als dit ook heus nog wel eens schrijven.

Denk dus eerst gewoon na voor je wat doet en kijk ook naar de consequenties op langere duur.
In knowing your name, you know yourself, and you know, now, there is very little you cannot do.
.
Bedankt door: Roy21, arjen37, aspi vrouw, Asp3rg3r, Vlinder87

Gelieve Inloggen of Maak een account aan om te deelnemen aan het gesprek.

Vreemdgaan & Asperger 1 jaar 2 maanden geleden #254633

 • arjen37
 • arjen37's Profielfoto
 • Offline
 • Platinum Boarder
 • Platinum Boarder
 • Pretending to be a functioning human is exhausting
 • Berichten: 1077
 • Ontvangen bedankjes 785

Een deel is verborgen voor gasten. Log-in of registreer om het te kunnen bekijken.
Bedankt door: Roy21, aspi vrouw, Rocket, Vlinder87

Gelieve Inloggen of Maak een account aan om te deelnemen aan het gesprek.

Vreemdgaan & Asperger 1 jaar 2 maanden geleden #254634

 • Klavertje
 • Klavertje's Profielfoto
 • Offline
 • Fresh Boarder
 • Fresh Boarder
 • Berichten: 7
 • Ontvangen bedankjes 12
Jouw hele verhaal komt mij bekend voor alleen ik heb een kortere relatie gehad.
Ik heb jouw een privé bericht gestuurd misschien kunnen we er over praten.

Ik vind het wel dapper dat je het vreemdgaan hebt opgebiecht. Ik denk in jouw geval dat als jij hem de rust geeft het misschien wel nog goed komt.
Bedankt door: cherna, Vlinder87

Gelieve Inloggen of Maak een account aan om te deelnemen aan het gesprek.

Laast bewerkt: door Klavertje.

Vreemdgaan & Asperger 1 jaar 2 maanden geleden #254635

 • aspi vrouw
 • aspi vrouw's Profielfoto
 • Offline
 • Expert Boarder
 • Expert Boarder
 • Berichten: 141
 • Ontvangen bedankjes 250
Ik denk dat je hem stuk hebt gemaakt. Alle houvast en structuur is pleite. En je komt er best makkelijk vanaf met een kleurboek en wat potloden.
Bedankt door: Vlinder87

Gelieve Inloggen of Maak een account aan om te deelnemen aan het gesprek.

Vreemdgaan & Asperger 1 jaar 2 maanden geleden #254636

 • nietsbijzonders
 • nietsbijzonders's Profielfoto
 • Offline
 • Expert Boarder
 • Expert Boarder
 • Berichten: 138
 • Ontvangen bedankjes 228

Een deel is verborgen voor gasten. Log-in of registreer om het te kunnen bekijken.
Fred
Bedankt door: Roy21, Vlinder87

Gelieve Inloggen of Maak een account aan om te deelnemen aan het gesprek.

Vreemdgaan & Asperger 1 jaar 2 maanden geleden #254637

 • Nomi
 • Nomi's Profielfoto
 • Offline
 • Platinum Boarder
 • Platinum Boarder
 • Berichten: 597
 • Ontvangen bedankjes 774

Een deel is verborgen voor gasten. Log-in of registreer om het te kunnen bekijken.
"He pushed his luck. It was clearly too weak to move by itself."
TP
Bedankt door: Roy21, cherna, Vlinder87

Gelieve Inloggen of Maak een account aan om te deelnemen aan het gesprek.

Vreemdgaan & Asperger 1 jaar 2 maanden geleden #254638

 • Vlinder87
 • Vlinder87's Profielfoto Onderwerp Author
 • Offline
 • Fresh Boarder
 • Fresh Boarder
 • Berichten: 5
 • Ontvangen bedankjes 8
Hallo allemaal,

Ontzettend bedankt voor jullie reacties en de moeite die jullie genomen hebben hiervoor. Van ‘heel begripvol’ tot ‘recht door zee’ ik waardeer het allemaal enorm.

Sommige (deel)reacties lijken niet geheel van toepassing op mijn situatie. En heb daarom het idee dat de rode draad van mijn verhaal wellicht niet duidelijk genoeg naar voren is gekomen. Graag wil ik een aantal kernpunten (opnieuw) benoemen:

- Ik heb volle verantwoordelijkheid genomen voor mijn acties en aanvaard ook zeker de consequenties: we zijn uit elkaar;

- Ik ben het eens met de break up, vind het een zeer logische consequentie, omdat het ook mijn basisprincipes in een relatie schendt en ter bevestiging: ik heb dan ook niks gedaan om hem ‘over te halen’ on bij me te blijven;

- Het doel van mijn hulpvraag is niet om bij elkaar te komen, vergiffenis te zoeken of mijn fouten goed te praten. De hoofdvraag luidt: ‘Wat gaat er in hem om?’ Met als doel hem beter te begrijpen, erachter te komen wat nu het beste voor hem is en mijn gedrag daarop te kunnen aanpassen;

- Voor mij staat hij centraal, ik wil hém helpen in de de route naar zijn gedachte ordenen, omdat hij er normaal altijd zelf uitkomt en dit nu niet lijkt te lukken. Vandaar de psychologische optie, met als doel hem helen - en niet hem veranderen of ons herenigen. Met deze hulp heb ik zelf zeer veel baat gehad;

- Zijn contrasterende gedrag maakt het moeilijk in te schatten wat hij nu echt wil en wat ik dus nu moet doen. Vandaar mijn vragen die doelen op of hij hypothetisch van gedachten zou kúnnen veranderen - los van wat dit voor ons zou kunnen betekenen;

- Wij waren voor en tijdens onze relatie vrienden, vanaf de middelbare school en hebben nu op ons 30e,12 jaar historie samen, gevuld met grote hoogten en diepe dalen. Geliefden en vrienden zijn, voor een hele lange tijd, zo’n klik is niet in een keer weg. We gunnen elkaar het beste, met of zonder elkaar. Om deze reden kunnen we nog contact hebben zonder verdere verwachtingen of bijbedoelingen.

Alle reacties zijn welkom, maar dan graag wel op basis van de juiste informatie en veronderstellingen.

Veel dank voor jullie opinies, als inhoudelijke reactie daarop: het speelde al in mijn hoofd om meer afstand te nemen zodat hij echte rust heeft, dus deze bevestigingen helpen heel erg daarin. Geheel verassend en onverwachts een ‘lotgenootje’ erbij, heel bijzonder. Zeker niet mijn bedoeling om mijn fouten goed te maken met wat potloden, maar zie nu in dat dat wel zo kan overkomen! Ook kan ik opmaken dat de meerderheid onvergeefbaar is tegenover vreemdgaan, we zijn niet allemaal hetzelfde en dit perspectief helpt mij ook.

Ik wist echt niet waar ik juist aan zou doen en de eerste vervolgstap heb ik nu op basis van jullie hulp bepaald, dus daar dank ik jullie voor en ik hoop dat hij er baat bij heeft. Andere opinies of aanvullingen zijn nog altijd zeer welkom.

Groet,
Vlinder
Bedankt door: NielS124l, Nomi, Aapje

Gelieve Inloggen of Maak een account aan om te deelnemen aan het gesprek.

Laast bewerkt: door Vlinder87. Reden: In dit publieke bericht per ongeluk reactie gegeven op iemand prive bericht naar mij

Vreemdgaan & Asperger 1 jaar 2 maanden geleden #254660

 • Sisyphus
 • Sisyphus's Profielfoto
 • Offline
 • Platinum Boarder
 • Platinum Boarder
 • Vivez votre propre vie!
 • Berichten: 448
 • Ontvangen bedankjes 120

Een deel is verborgen voor gasten. Log-in of registreer om het te kunnen bekijken.
voor een niet-autist kom ik er niet uit
Bedankt door: Vlinder87

Gelieve Inloggen of Maak een account aan om te deelnemen aan het gesprek.

Laast bewerkt: door Sisyphus.
 • Pagina:
 • 1
 • 2
 • 3
Tijd voor maken pagina: 0.286 seconden
Gemaakt door Kunena