Welcome, Guest
Username: Password: Remember me
Dit is een plek om onderwerpen rondom Asperger te starten en daarover te discussiëren.
Je kunt hier echt alles kwijt: twijfel je bijvoorbeeld over je diagnose? Wil je een spreekbeurt houden over Asperger? Wil je weten of iemand je meer kan vertellen over de samenhang tussen Asperger en ADHD? Denk je dat je kind Asperger heeft? Alle onderwerpen zijn welkom.

TOPIC: oogcontact

oogcontact 4 years 7 months ago #167868

Hallo allemaal,

Ik ben nieuw op dit forum en heb mezelf aangemeld omdat mijn vriend mogelijk wat kenmerken heeft van asperger / ASS.

Ik maak wel wat zorgen en wil hem hier niet zomaar mee confronteren. Maar ik wil aan jullie vragen of jullie mijn zorgen gegrond vinden of niet.

Mijn vriend en ik zijn 1,5 jaar samen en wonen samen.
Soms heb ik het gevoel dat er wat iniatief of een bepaalde intimiteit vanaf zijn kant ontbreekt. Tegelijkertijd functioneert hij heel goed. Hij heeft een goede baan waarbij hij heel goed met mensen en hun emoties om moet kunnen gaan en kan mijn emoties ook goed aanvoelen en begrijpen. Hij is iemand die deel uitmaakt van een grote vriendengroep. Hij heeft ook de PABO met succes afgerond. En is een kei in overzicht in dingen organiseren. Dit spreekt mijn vermoedens allemaal tegen.

Maar ook:
maakt hij niet echt oogcontact - soms ook wel, maar hij zegt dus vaak net onder iemand z'n ogen te kijken. In het contact merk je het niet omdat het heel subtiel is. Ik ben heel benieuwd wat een eventuele andere verklaring kan zijn hiervoor.

geeft aan dat als hij mensen een tijdje niet ziet, hij ze ook niet mist (ook mij misschien wel niet).

geeft aan dat als ik emotioneel word, hij moeite heeft om te reageren omdat hij eerst alle prikkels moet verwerken.

zegt altijd het gevoel gehad te hebben anders te zijn

heeft altijd concentratieproblemen gehad op school

heeft weinig emoties en is regelmatig vlak in het gelaat.

heeft als hij het druk heeft op het werk erg moeilijk om nog met mij over koetjes en kalfjes te praten (misschien ook niet zo gek)

daarnaast heeft hij epilepsie. Dit komt voor bij een oom in de familie. Ook heeft hij (behoorlijk) zuurstoftekort gehad bij de bevalling. Een deel is mogelijk daardoor te verklaren, maar ik ben benieuwd wat jullie denken - met name wat betreft het oogcontact.


Mochten jullie het niet weten, zou ik dan mijn vraag eens bij een professional kunnen neerleggen? Natuurlijk begrijp ik dat het niet juist is om te zeggen of hij het wel of niet heeft maar ik ben benieuwd of mijn vermoedens enigszins ergens op slaan.
The following user(s) said Thank You: Xndrmldr, Pietr

Please Log in or Create an account to join the conversation.

oogcontact 4 years 7 months ago #167870

overigens vermoed ik dat hij op de test d ie hier staat niet hoger scoort dan 13 (als ik hem voor hem zou invullen, geen idee hoe groot het verschil is)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

oogcontact 4 years 7 months ago #167883

Oogcontact? Dat kan ik ook niet, ik voel me paniekerig als ik in iemands ogen kijk, ik kijk ook meestal er net onder of ernaast :s
Hij zou het kunnen hebben, ik heb ook asperger en al die dingen die jij opnoemd daar herken ik mezelf in, tog scoorde ik wel 38 op deze test..
The following user(s) said Thank You: Heyhoi_itsme, Xndrmldr, anna bella

Please Log in or Create an account to join the conversation.

oogcontact 4 years 7 months ago #167889

  • TonB
  • TonB's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Gold Boarder
  • Posts: 185
  • Thank you received: 346
De meeste mensen hebben wel één of een paar eigenschappen die je ook bij het syndroom van Asperger terug vindt. Dat wil echter niet zeggen dat je daardoor het syndroom ook hebt. Van belang is een combinatie van factoren en het gegeven dat je daar in het normale functioneren behoorlijk last van hebt.

Dat je aangeeft dat hij op de AQ test waarschijnlijk laag zou scoren vindt ik een belangrijkere constatering. Er van uit gaande dat je hem in de 1,5 jaar dat jullie samen zijn echt goed hebt leren kennen (en bij die aanname moet je misschien vraagtekens zetten) en je de test dus echt hebt kunnen invullen zoals hij dat zou doen als hij helemaal eerlijk en open zou zijn, geeft de score van 13 aan dat het niet erg waarschijnlijk is dat hij een autistisch spectrum stoornis heeft.

Plaats "ik vind" voor alles wat ik zeg.
The following user(s) said Thank You: r.leemrijse, Xndrmldr, anna bella

Please Log in or Create an account to join the conversation.

oogcontact 4 years 7 months ago #167896

Bedankt. De waarschuwing neem ik serieus. Ik heb in 1.5 steeds meer van bovenstaande gezien en heb de test bij onzekerheid ten voordelen van ass ingevuld. Ik vermoed dat hij in zijn gevoel voor herkennen van emoties en sociaal contact op die test voldoende compenseert.
The following user(s) said Thank You: r.leemrijse, Xndrmldr

Please Log in or Create an account to join the conversation.

oogcontact 4 years 7 months ago #167897

Welkom op ons forum. :)
Ik ben het met TonB eens.
Het is evenwel ook mogelijk dat hij zich erg goed (en met moeite) aanpast aan de "norm".
Kan je hem vragen om zelf de test in te vullen (liefst wanneer hij alleen is) ?
Vraag hem bijvoorbeeld om op iedere vraag 2 antwoorden te geven, 1: Wat hij graag zou willen en 2: Wat hij eigenlijk voelt.
The following user(s) said Thank You: chrishell, Jane73

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Last edit: by Xndrmldr.
Time to create page: 0.393 seconds
Powered by Kunena Forum