Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij
Welkom op het Asperger-forum!

Introduceer jezelf: vertel ons iets over jezelf, hoe je hier terechtgekomen bent en wat je met Asperger hebt.

We heten alle nieuwe leden van harte welkom en hopen dat je hier nog vaak op bezoek komt.

Onderwerp: Asperger, verlegen of sociaal angstig

Asperger, verlegen of sociaal angstig 3 jaren 6 maanden geleden #218334

 • Missboo
 • Missboo's Profielfoto Onderwerp Author
 • Offline
 • Fresh Boarder
 • Fresh Boarder
 • Berichten: 19
 • Ontvangen bedankjes 27
Hoi allemaal,
Ik wou dit eerst plaatsen op verlegenmensen forum maar zit toch met punten dat ik bij dit forum uit kwam.
!!!Het is een lang verhaal !!!!! (omdat ik mijzelf goed wil proberen te verwoorden.)

Ik ben een 32 jarige vrouw en kan mijzelf omschrijven als heel introvert, verlegen (vroeger meer) en sociaal angstig. Ik ben nog nooit bij een psycholoog geweest en hoewel ik zeker wel moeilijkheden heb gehad is het mij toch gelukt om school af te maken en te werken. Naarmate ik ouder werd is de verlegenheid wel minder geworden en ben ik van mijzelf uit ook gewoon rustig/gereserveerd en ik denk voor anderen soms ook een beetje apart, aangezien ik soms heel onverwachts uit de hoek kan komen met opmerkingen. Ik denk wel veel over mijzelf na en probeer het nu ook een plekje te geven. Toch loop ik wel tegen dingen aan waarbij ik mij af vraag is het de verlegenheid, sociaal angstig zijn of toch iets meer zoals asperger. Maar ik vind het nu wel moeilijk om te zien waar ik nu sta.

Ik heb hieronder wat punten opgenoemd die echt wel typerend zijn voor mij.

- een op een ben ik sterk. Als ik mijzelf er voor open zet kan ik een knop om draaien en goede gesprekken voeren. Dit kost mij wel moeite soms. Na afloop vind ik het ook wel fijn om even alleen te zijn. Tegenwoordig heb ik wel wat vrienden maar niet echt beste. Op de basis en middelbare school had ik altijd de neiging om heel erg met 1 persoon op te trekken. Ik stond niet echt open voor andere vrienden. Vaak pikte ik ook andere aparte mensen eruit om bevriend mee te zijn.

- mijzelf presenteren voor een groep gaat nu goed. Als ik weet wat ik moet doen kan ik mijzelf ook zo neerzetten. Waarbij ik vroeger echt rood werd, trillen etc. kan ik nu gewoon presentaties geven en valt het mensen ook soms op dat ik zo rustig overkom als ik bezig ben (dat ik van binnen heel druk voel is iets anders maar dat terzijde)

- binnen in een groep ben ik echt de rustigste (in elk mogelijke groep volgens mij). Zodra er een derde bij komt of meer neem ik echt minder deel aan het gesprek tot bijna niet. Dat gaat deels automatisch aangezien ik ook graag luister tot aan een soort drempel dat ik niet altijd meer wat durf te zeggen.

- Sociale situaties gaan mij nu wel beter af. Maar ik merk dat ik nog steeds sociaal onhandig kan zijn bij onverwachte situaties. Dan weet ik niet hoe ik moet reageren of moet ik er echt over nadenken. Vroeger was ik op sommige momenten denk ik ook wel selectief mutistisch (kan mij wel genoeg momenten herinneren dat ik gewoon niet reageerde op mensen in situaties die wel reactie nodig hadden) en ook sociaal angstig (heb wel regelmatig sociale events vermeden). Of je dat toen ook een fobie kon noemen weet ik niet. Ik vermeed de situaties wel zodra ik het kon. Nu merk ik aan mijzelf dat ik bepaalde sociale situaties nog steeds wel vermijd wat anderen misschien niet zouden doen. Ik doe dat denk ik omdat ik bang ben voor het onbekende (bv. mensen) en dat ik niet weet hoe ik moet reageren op dingen en dat ik mijzelf voor schut zet.

- Soms denk ik wel eens dat ik mijzelf beter neerzet dan daadwerkelijk blijkt. En ben ik ook verbaasd als mensen mij achteraf bv erg stil vonden of raar vonden reageren. Wel krijg ik nog steeds te horen dat ik in eerste instantie star/houterig/stijf overkom, wat soms in mijn nadeel kan zijn bij bv sollicitaties. Als mensen mij beter leren kennen en ik voel mij ook op mijn gemak kom ik soepeler over. Voor deze mensen ben ik heel lief en empatisch. Soms wel te op een manier dat ik mijzelf wegcijfer.

Ik heb altijd wel gevonden dat ik anders was dan anderen. Dat ik in sociale situaties nog steeds onhandig kan zijn en niet makkelijk vriendschappen opbouw. Verder kom ik toch wel apart over bij mensen. Ik weet dus niet dat ik door mijn verlegenheid, sociale angst, selectieve mutisme en beschermende opvoeding wat sociale kennis vroeger niet goed heb opgepikt. Of dat ik doordat er al meer aan de hand is bij mij (zoals bv asperger) juist anderen weer beïnvloed. Ik kan in eerste instantie wat apart reageren, waardoor mensen weer op mij apart reageren en dit beïnvloed mij weer etc. Ik word onzeker, stil etc
Ik had vroeger ook over autisme gehoord en alhoewel het mij prikkelde omdat ik mijzelf altijd zo anders vond en niet goed aansluiting kreeg met anderen herkende ik mij nooit in de typische symptomen. Nu las ik laatst artikelen over asperger bij volwassenen vrouwen, waarbij er een hele lijst was en ik mijzelf hierin ook wel herken. Maar dat is misschien ook wel omdat ik het wil ofzo? En als ik de symptomen lees waar vrouwen met asperger aan kunnen voldoen, geld het denk ik wel voor veel vrouwen? Dat het bijna een populair iets is?

Hieronder staan punten die mij denk ik niet perse autistisch maken.

- ik heb een gemiddelde normale intelligentie. Heb school en studie afgemaakt (alhoewel niet altijd even makkelijk en heb ook vakken vermeden waarbij een groot sociaal aspect aanwezig was).

- Ik herken wel emoties bij anderen (alhoewel ik daar vooral vroeger misschien wel apart op kon reageren bv mutistisch. Tegenwoordig weet ik ook hoe je in bepaalde situaties moet reageren. Toch kan ik bij onverwachte situaties vreemd uit de hoek komen.

- Ik ben ook veel bezig met andermans emoties tijdens bv gesprekken. Dit beinvloedt mij ook waardoor ik mij meer of minder op mijn gemak voel tijdens een gesprek. Tijdens een meer negatief gevoel ben ik daar best wel mee bezig, later ook. Blijft wel in mijn hoofd malen.

- Bezig zijn met kinderen en dieren vind ik ook leuk. Vroeger vond ik het wel eng. Komt ook wel door mijn pest verleden. Met kinderen heb ik wel het gevoel dat ik meer mijzelf kan zijn. Ik heb ook best wel een kinderlijke (zachtaardig, speelse) kant en vind het ook leuk om kinderen blij te maken. Merk ook dat ik hun emoties meestal goed kan aanvoelen en ook rekening mee wil houden. Ik vind andere volwassen mensen vaak genoeg bot overkomen of niet leuk doen naar anderen.

- ik heb ook geen last met het begrijpen van woordgrappen. Grappen met dubbele/diepere betekenissen vind ik vaak de leukste grappen. Wel moet ik zeggen dat hoewel ik ironische grappen bij andere mensen begrijp en ook grappig kan vinden, bij mijzelf kan ik deze grappen niet goed waarderen.

Ik las dat mannen en vrouwen veel verschillen in de symptomen van autisme. Maar misschien zijn er evengoed wel kenmerken die voor beiden gelden?

Ik ben denk ik vooral op zoek naar andere voorbeelden? Herkennen anderen zich in mijn verhaal?

Ik heb trouwens ook de AQ test gedaan van deze site en score 34, wat op zich wel wat zegt. Maar goed, misschien is de overlapping met verlegenheid/ sociaal angstig zijn ook wel groot?
Bij de rdos.net was mijn score 106 op 200.

Alvast bedankt voor het lezen.
Bedankt door: TDM 900, chrishell, Xndrmldr, eigenwijs, Steenbok74, signe, Questyn, Aliensida

Gelieve Inloggen of Maak een account aan om te deelnemen aan het gesprek.

Asperger, verlegen of sociaal angstig 3 jaren 6 maanden geleden #218339

 • Inge70
 • Inge70's Profielfoto
 • Bezoeker
 • Bezoeker
Je verhaal had zo het mijne kunnen zijn... na een leven zoals jij dat beschrijft bleek uit onderzoek bij mij Asperger aan de grondslag te liggen van mijn zijn, en kon ik de rest van de over mij getrokken conclusies wel over boord gooien.

Ik zou je aanraden je professioneel te laten testen op ASS, al is het maar om het uit te sluiten, zo ben ik er ook in gegaan. De uitkomst van het onderzoek zal je hoe dan ook duidelijkheid geven. Succes !

Gelieve Inloggen of Maak een account aan om te deelnemen aan het gesprek.

Laast bewerkt: door Inge70.

Asperger, verlegen of sociaal angstig 3 jaren 6 maanden geleden #218341

 • ennoborg
 • ennoborg's Profielfoto
 • Offline
 • Gold Boarder
 • Gold Boarder
 • Berichten: 217
 • Ontvangen bedankjes 525
Hoi Missboo,

Ik sluit me bij Inge aan. Welkom op het forum.

De punten die je niet per se autistisch maken zijn bijna allemaal dingen die ik heel goed herken, en die bij Asperger vaak juist wel van toepassing zijn. Omgang met kinderen is voor mij persoonlijk wel moeilijk, omdat die vaak onverwachte dingen zeggen, waarbij ik niet weet hoe te reageren, en dat heeft denk ik toch met gepest zijn te maken.

Gevoeligheid voor emoties is bij mensen met Asperger vaak juist groter dan 'normaal', bij mij ook, en woordgrappen herken en maak ik ook. Allemaal overeenkomsten dus.

Binnen Asperger verschillen mannen en vrouwen denk ik niet zoveel. Ik herken mezelf op dit forum namelijk heel goed bij allebei.

groetjes,

Enno
Bedankt door: Xndrmldr, eigenwijs, Mira1, Missboo, dolores

Gelieve Inloggen of Maak een account aan om te deelnemen aan het gesprek.

Asperger, verlegen of sociaal angstig 3 jaren 6 maanden geleden #218344

 • Xndrmldr
 • Xndrmldr's Profielfoto
 • Offline
 • Platinum Boarder
 • Platinum Boarder
 • .
 • Berichten: 1539
 • Ontvangen bedankjes 3712
Welkom op ons forum dat zeker ook bedoeld is voor vrouwen die willen onderzoeken of ze iets met ASS hebben. :)
Ik ben natuurlijk gen Psych, maar je verhaal komt mij nogal herkenbaar over. tot en met gepest zijn op school.
Ik heb een vraag over je manier van denken.
Denk je in jezelf vooral of uitsluitend in woorden of krijgen dingen pas echt betekenis wanneer je er beelden (en gevoelens) bij hebt ?
Ik heb het over beelddenken, maar dat is niet altijd hetzelfde als denken in plaatjes of "opnames". Ik denk zelf in modellen, systemen en patronen.
Je AQ-score is best hoog, maar inderdaad zijn de "symptomen" bij vrouwen hier en daar anders.
Vraag anders maar eens rond in de meer vrouwgerichte topics op het forum, want vragen staat vrij en het krioelt hier van de ervaringsdeskundigen.
Ik wens je sterkte en veel succes in je zoektocht.
Bedankt door: eigenwijs, ennoborg, Missboo

Gelieve Inloggen of Maak een account aan om te deelnemen aan het gesprek.

Asperger, verlegen of sociaal angstig 3 jaren 6 maanden geleden #218347

 • Nico
 • Nico's Profielfoto
 • Offline
 • Senior Boarder
 • Senior Boarder
 • Berichten: 61
 • Ontvangen bedankjes 139

Een deel is verborgen voor gasten. Log-in of registreer om het te kunnen bekijken.
Aangezien niemand hetzelfde is bestaat de hele wereld uit autisten.
Bedankt door: Xndrmldr, ennoborg, Missboo

Gelieve Inloggen of Maak een account aan om te deelnemen aan het gesprek.

Asperger, verlegen of sociaal angstig 3 jaren 6 maanden geleden #218348

 • Missboo
 • Missboo's Profielfoto Onderwerp Author
 • Offline
 • Fresh Boarder
 • Fresh Boarder
 • Berichten: 19
 • Ontvangen bedankjes 27
Dankjewel voor de reacties.
Dat is wel fijn om te lezen.

Ik zal binnnekort ook maar eens testen.

Ik had trouwens ook zo'n gezichtstest gedaan via een ander topic en daar scoor ik ook niet super hoog in 13 vd 20.
Ik weet niet hoe betrouwbaar zoiest is maar ik had wel meer moeite met de wat lastigere gezichtsuitdrukkingen.

Tijdens gesprekken kijk ik mensen ook amper aan merk ik. Als ik alleen luister of van veraf dan wel.

Beelddenken vind ik lastig te beoordelen.
Voor mijn gevoel denk ik vooral in woorden. In mijn hoofd praat ik constant. Soms heb ik hele gesprekken in mijn hoofd lol. Dit komt raar over zo. Bedoel meer wat ik soms zou wilen zeggen, zeg ik soms al in mijn hoofd vooraf ofzo. Ik heb wel door dat dit niet letterlijk praten is ;) Ik heb wel de neiging om snel weg te dromen. Misschien beelddenk ik ook wel. Soort van wegdromen. Als ik een boek lees kan ik makkelijk de personen voor mij zien. Maar dat heeft iedereen op zich wel denk ik.
Ik denk niet in modellen, systemen of patronen. Heb ook niks bijzonders met getallen ofzo. Soms tel ik wel eens aantal bomen etc als je in de auto/bus zit. Of dat je iets moet bereiken voordat je bij een bepaalde streep op de weg bent. Maar dat is niet iets obsessiefs en ik denk dat iedereen dat wel ergens heeft.

Omgaan met kinderen vond ik eerst ook wel maf. En ik dacht altijd wel dat is niets voor mij. Gezien mijn pestverleden en hoe bot sommiege kinderen kunnen zijn. Juf zijn was vroeger wel het laatste beroep wat ik zou willen uitoefenen. Maar ik merk ook wel dat kinderen vaak wel makkelijk af te lezen zijn. Hun emoties etc zijn nog niet zo ver ontwikkelt. Ik bedenk me nu. Misschien kan ik emoties helemaal niet zo goed aflezen. Ja wel duidelijke emoties, maar meer subtiele emoties misschien niet zo goed als ik dacht dat ik dat deed.

Ik merk ook wel onbegrip om mij heen hoe ik soms ben. En wat ik ook vervelend vind. Ik vind het steeds meer vervelender worden dat mensen andere mensen niet accepteren zoals ze zijn en gewoon alleen met hun eigen leven bemoeien in plaats van overal een oordeel op te hebben.

Ik merk meer dat sociale aspect wat vroeger en door andere mensen werd/word afgedaan als verlegenheid mij belemmerd. Ben er niet echt over heen gegroeid onder het mom van dat ik dus nog steeds raar uit de hoek kom en onwennig kan zijn.

Ik heb verder ook geen bijzonder talent of interesses. Ik vind creatief bezig zijn wel leuk en maar ik ben geen nieuwe picasso ofzo. Tekenen gaat mij eerlijk gezegd niet zo goed af lol. Ik vind boeken lezen wel leuk vooral fictieve romans, maar dat is ook niet iets echt opvallends ofzo.
Verder heb ik ook geen tiks. Ja ik kan wat onwennig met mijn handen zijn bij presentaties, maar niet echt iets dat opvalt.
Bedankt door: Xndrmldr, Steenbok74, Nico

Gelieve Inloggen of Maak een account aan om te deelnemen aan het gesprek.

Asperger, verlegen of sociaal angstig 3 jaren 6 maanden geleden #218352

 • ennoborg
 • ennoborg's Profielfoto
 • Offline
 • Gold Boarder
 • Gold Boarder
 • Berichten: 217
 • Ontvangen bedankjes 525
Ken je Myrthe van der Meer? Ik kocht haar boek PAAZ bij Albert Heijn zonder te weten dat ze Asperger had, en vond het heel herkenbaar. Ze is denk ik Nederlands bekendste vrouw met Asperger, en hier is een interview met haar bij RTL Late Night:Als ik naar het interview kijk, zie en hoor ik herkenbare dingen, bijvoorbeeld in de manier waarop zij oogcontact maakt, en hoe ze ademhaalt en hele kleine pauzes tussen haar zinnen inlast, omdat ze nadenkt tijdens het praten. Dat is duidelijk anders dan routiniers als Humberto Tan en een deel van de andere gasten.
Bedankt door: mishi, Heavy User, Questyn, dolores

Gelieve Inloggen of Maak een account aan om te deelnemen aan het gesprek.

Asperger, verlegen of sociaal angstig 3 jaren 6 maanden geleden #218353

 • Missboo
 • Missboo's Profielfoto Onderwerp Author
 • Offline
 • Fresh Boarder
 • Fresh Boarder
 • Berichten: 19
 • Ontvangen bedankjes 27
Ik heb haar toevallig ooit eens bij Pauw gezien en dat ging toen over zelfmoord. Ik vond haar inderdaad toen wel net iets anders overkomen. Maar ik dacht toen wel als je anders nooit op tv komt, kom je inderdaad wat anders over.

Het filmpje van rtl kan ik trouwens niet zien.

Ik merk wel dat ik vaak ook erg communiceer met mijn handen. Overbodige bewegingen die anderen ook opvallen.
Verder praat ik vaak snel en zacht.

Gelieve Inloggen of Maak een account aan om te deelnemen aan het gesprek.

Asperger, verlegen of sociaal angstig 3 jaren 6 maanden geleden #218354

 • Steenbok74
 • Steenbok74's Profielfoto
 • Offline
 • Platinum Boarder
 • Platinum Boarder
 • Berichten: 743
 • Ontvangen bedankjes 1025
Hoi Missboo, ook namens mij van harte welkom! :)

Je verhaal komt wel herkenbaar over. Of je echt in het autismespectrum valt, dat zullen tests moeten uitwijzen en dan het liefst tests uitgevoerd door deskundigen. Maar afgaande op je verhaal en je belevenissen lijk je wel op je plek tussen ons, sommigen van ons komen met horten en stoten door het leven en ontdekken pas later de reden. Vaak kunnen wij ons wel aanpassen, maar blijkt in veel sociale situaties dat we toch wel anders zijn dan gemiddeld. Nu is dat helemaal niet erg, op zich, als je je er maar bewust van bent.

Veel succes met je zoektocht en voel je vrij vragen te stellen.
AQ 45/50

Op 8 oktober 2015 officiële diagnose gekregen

Gelieve Inloggen of Maak een account aan om te deelnemen aan het gesprek.

Asperger, verlegen of sociaal angstig 3 jaren 6 maanden geleden #218356

 • signe
 • signe's Profielfoto
 • Offline
 • Platinum Boarder
 • Platinum Boarder
 • diagnose Asperger
 • Berichten: 2561
 • Ontvangen bedankjes 2962
Hallo Missboo. Welkom.

De twijfel die je beschrijft over in welk "vakje" je nou eigenlijk thuishoort, komt me bekend voor. Ik heb sinds anderhalf jaar de diagnose Asperger Sydroom maar ik twijfel toch ook nog vaak. Ik vind het allemaal moeilijk uit elkaar te houden. Daarnaast weet ik ook niet altijd zo goed wat ik voel , hoe ik me voel en waar het vandaan komt. Ik heb de psycholoog er nog wel een aantal keren naar gevraagd, maar zij geeft aan dat er geen twijfel over de diagnose is. Ik wil me daar wel bij neerleggen maar heb nou eenmaal een wantrouwende aard .
I'd rather be gardening

Gelieve Inloggen of Maak een account aan om te deelnemen aan het gesprek.

Tijd voor maken pagina: 0.303 seconden
Gemaakt door Kunena