Je bent niet ingelogd.

Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij
Dit is een plek om onderwerpen rondom Asperger te starten en daarover te discussiëren.
Je kunt hier echt alles kwijt: twijfel je bijvoorbeeld over je diagnose? Wil je een spreekbeurt houden over Asperger? Wil je weten of iemand je meer kan vertellen over de samenhang tussen Asperger en ADHD? Denk je dat je kind Asperger heeft? Alle onderwerpen zijn welkom.

Onderwerp: Ik weet niet wat er aan me mankeert, iemand tips?

Ik weet niet wat er aan me mankeert, iemand tips? 3 maanden 1 week geleden #250436

 • stan1
 • stan1's Profielfoto
 • Offline
 • Fresh Boarder
 • Berichten: 3
 • Ontvangen bedankjes 1
Beste allemaal,
Ik wil graag even mijn verhaal kwijt en jullie om advies vragen. Het is een beetje een lang verhaal, sorry daarvoor, maar toch alvast bedankt voor het lezen/reageren. Ik ben een jongen van 21 jaar. Ik heb al lange tijd het idee dat ik anders ben, maar ik had geen idee hoe dan precies. Nu heb ik de laatste tijd een wat mindere tijd meegemaakt om een aantal redenen en ben ik onder andere veel aan het piekeren over hoe ik ben en hoe ik mijn toekomst voor me zie. Ik voel me toch wel een beetje depressief of in ieder geval niet erg vrolijk en hoe meer ik over dingen na ga denken, hoe slechter ik me voel.

Waarom kom ik op deze site terecht?
Door dat piekeren ben ik eens gaan rondzoeken op internet of meer mensen in dezelfde situatie zitten als ik en daardoor ben ik een paar weken geleden op deze site terecht gekomen. Ik had eerst het idee dat dit het wel eens zou kunnen zijn. Ik ben bijvoorbeeld heel slecht in sociale contacten, in een groepje gaat het meestal nog wel redelijk, maar 1 op 1 gesprekken met mij zijn meestal niet erg interessant en vaak weet ik niet hoe te reageren of ben ik heel erg na aan het denken wat ik moet/kan zeggen wat me heel veel energie kost en waar ik totaal geen zin in heb. Bij een groepje heb ik dat minder denk ik, omdat ik dan niet per se het gesprek op gang moet houden, dus dan ben ik veel minder daarmee bezig. Met vrienden gaat het meestal wel redelijk, maar vooral thuis bij mijn ouders en broertje merk ik dat ik de laatste tijd heel weinig zin en energie heb om leuk te doen en ook maar iets bij te dragen aan een gesprek.

Ik heb nooit opmerkingen gehad over mijn oogcontact maken, maar sinds ik me slecht voel ben ik hier heel erg mee bezig en ik merk dat ik het lastig vind om oogcontact te maken. Ik denk dat ik vroeger ook weinig oogcontact maakte, of wel oogcontact maakte, maar redelijk snel weer wegkeek als iemand mij in de ogen keek, alleen dit kan ik niet met zekerheid zeggen, omdat ik hier nooit op gelet heb. Maar nu dus wel en het leidt me heel erg af bij een gesprek en kost me heel veel energie. Met alcohol op gaan beide bovenstaande dingen (sociaal en oogcontact) beter, maar ik denk dat dat bij iedereen zo is.

Het rare vind ik alleen dat ik soms momenten of dagen heb dat ik me wel vrolijk voel en dan heb ik wel zin om met mensen te praten. Dan kost het me ook geen moeite en ben ik totaal niet bezig met wat ik moet zeggen en dat dadelijk het gesprek doodvalt. Op zulke vrolijke momenten ben ik een persoon die vooral flauwe grapjes maakt en onnozel doet. Mijn vrienden vinden me soms net een klein kind hihi. Maar op andere momenten ben ik gewoon heel stil, heb ik totaal geen energie en ook geen idee wat ik zou zeggen en hier ook helemaal geen zin in.

Ook vreemden aanspreken vind ik echt geen probleem en als ik de test van de site invul (paar keer gedaan al) kom ik iedere keer op een score uit van rond de 15 ofzo, dus dat zou waarschijnlijk niet asperger betekenen. Al de andere typische autistische trekjes herken ik mezelf ook totaal niet in, het is alleen dat sociaal-en oogcontact en het gewoon spontaan doen tegen mensen waar ik meestal vreselijk slecht in ben, vaak geen zin in heb en waar ik me echt klote bij voel. Hoe meer ik ermee bezig ben hoe erger het wordt. Ik kan ook als ik iemand aan het appen ben, waar ik leuk op wil reageren soms wel 5 minuten ofzo nadenken over een antwoord en een ander moment kan ik zo een uur blijven appen zonder dat het me moeite kost. Het is ook een beetje een vicieuze cirkel lijkt het. Ik wordt bijvoorbeeld heel blij van muziek maken. Als ik dat doe wordt ik meestal vrolijker en dan ben ik ook spontaner. Als ik me niet zo goed voel, kost praten me heel veel moeite en voel ik me nog slechter enzovoort… Ik heb ook vaker dat ik ergens naartoe ga, er zin in heb, blij ben en gewoon normaal kan doen, alleen dan gebeurt het soms/vaak (en dat merk ik heel sterk) dat ik opeens geen energie meer heb, geen zin meer om te praten en dan ben ik ook heel moe en ben ik ineens compleet niet sociaal en dat blijft dan zo. Stel ik zou dan een half uurtje met de trein gaan, even wat muziek luisteren, dan kan het best zijn dat ik daarna wel weer zin heb om met iemand te praten. Ik zou me graag iedere dag vrolijk voelen en met plezier aan de dag beginnen, maar tegenwoordig lukt dat zelden meer. Ik hoop dat iemand mij kan helpen. Alvast bedankt in ieder geval!!
The administrator has disabled public write access.

Ik weet niet wat er aan me mankeert, iemand tips? 3 maanden 1 week geleden #250440

 • signe
 • signe's Profielfoto
 • Offline
 • Platinum Boarder
 • diagnose Asperger
 • Berichten: 2747
 • Ontvangen bedankjes 2548
Hallo Stan1.

Ik weet niet precies wat je van ons wilt horen. Je noemt een aantal zaken die inderdaad bij A.S.S. passen. Maar even zo goed kunnen ze bij een psychisch probleem passen. Verder kennen we je niet. Als je echt wilt weten wat er met je is en daarvoor behandeld wilt worden kun je het, denk ik, beter via je huisarts regelen. Vertel hem over je vermoedens. Neem desnoods het bericht dat je hebt geschreven mee.
Voor de herkenbaarheid kun je natuurlijk altijd op dit forum rondneuzen.
I'd rather be gardening
The administrator has disabled public write access.
Bedankt door: peterf, Uridium, Martin-Enschede, stan1

Ik weet niet wat er aan me mankeert, iemand tips? 3 maanden 1 week geleden #250444

 • Uridium
 • Uridium's Profielfoto
 • aanwezig
 • Platinum Boarder
 • Berichten: 898
 • Ontvangen bedankjes 740
Ik sluit me aan bij Signe.

Één toevoeging: ik voldoe ook niet 100% aan het standaardprofiel. O.a. het maken van contact met vreemden gaat mij ook gemakkelijk af. Maar inmiddels heb ik wel door, dat ik daarvoor veelal dezelfde tactiek en opmerkingen/antwoorden gebruik.
En de uitslag van de AQ-test is op z'n minst 'volatiel': ik kan de test drie keer doen met telkens een andere uitkomst (laag tot hoog), afhankelijk van de redeneringen die ik bij de beantwoording volg.
Belangrijk is, om professionele hulp in te schakelen, want met zelfdiagnose kun je er soms ook erg naast zitten.
- AQ: 37 van 50
- Aspie-quiz: 145 van 200 punten www.rdos.net/nl/
- Diagnose sinds 14-3-2016
- Leeftijd: 44
- Schoenmaat: 46
Enne... hou er verder niet van om in hokje geplaatst of in cijfertjes uitgedrukt te worden!
The administrator has disabled public write access.
Bedankt door: signe, Martin-Enschede, stan1

Ik weet niet wat er aan me mankeert, iemand tips? 3 maanden 1 week geleden #250450

 • stan1
 • stan1's Profielfoto
 • Offline
 • Fresh Boarder
 • Berichten: 3
 • Ontvangen bedankjes 1
Ik weet niet precies wat mijn doel was, ik denk meer kijken of iemand hier iets in herkende. Ik snap natuurlijk dat een officiële diagnose alleen door een arts gedaan kan worden, maar ik vind psychische problemen evenals A.S.S. (alhoewel ik zeker niet onderken dat mensen dit hebben) toch een beetje iets wat moeilijk gemeten kan worden. Ik ben een natuurkunde student, dus heel erg van de feiten, wat misschien ook wel een beetje verklaard dat ik een beetje sceptisch ben wat betreft een diagnose.

Ik kan de test 10x invullen en ik vul hem dan ook echt eerlijk in, en meestal zit ik zelf nog onder de 15. Om maar een voorbeeld te geven van mijn totaal niet Asperger kenmerken: Ik ben bv. qua planning compleet een ramp en ik vergeet altijd alles... oeps :). Ook dingen spontaan doen doe ik heel vaak. Ik heb bijvoorbeeld wel eens met iemand op het terras gezeten en die vroeg toen of ik zin had om mee op vakantie te gaan, want hij had een camper, met een paar man. Het gevolg was dat we volgens mij de dag daarna in Luxemburg zaten. Mijn spullen maak ik 3 minuten van tevoren nog wel klaar, geen probleem, geen stress. Stress heb ik sowieso weinig (behalve dan soms als ik met mensen moet praten, of misschien wel meer ongemakkelijk/geen zin/geen energie). Ook al die kenmerken van heel veel interesse voor één hobby, geen interesse in andere mensen enzo herken ik mezelf totaal niet in.

Maar ik snap goed dat jullie geen diagnose kunnen stellen. Ik denk ook wel dat ik professionele hulp ga inschakelen. Mijn ouders weten ook wel dat ik niet zo goed in mijn vel zit en hebben ook al aangegeven dat ik dat ik dat misschien beter zou kunnen doen, maar ik wilde eigenlijk eerst nog even afwachten hoe het gaat. En ik dacht dat iemand hier misschien wat dingen herkende of me verder zou kunnen helpen. In ieder geval wel bedankt al voor de reacties.
The administrator has disabled public write access.
Bedankt door: signe

Ik weet niet wat er aan me mankeert, iemand tips? 3 maanden 1 week geleden #250463

 • Djengo
 • Djengo's Profielfoto
 • Offline
 • Senior Boarder
 • Berichten: 73
 • Ontvangen bedankjes 86
Hoi,

Welkom. Voorop gesteld: ASS is voor wat mijzelf betreft een aan zekerheid grenzend vermoeden.

Als ik het goed begrijp zit je soms niet zo lekker in je vel en ervaar je dan kenmerken die bij Asperger zouden kunnen passen.
Voor mij niet een sterke aanwijzing voor een ASS, ook gezien die score, maar wie weet.

Naarmate ik ouder word, merk ik dat dit soort labels zo belangrijk zijn als je ze zelf maakt.
Uiteindelijk zijn we allemaal mens als ieder ander.
Natuurlijk, iedereen is anders en de één misschien wat meer dan de ander, maar misschien is dat wel juist het mooie.

Ik denk dat wisselend in je vel zitten vrij normaal is, zeker als je zoals je zegt wat mindere dingen hebt meegemaakt en nog redelijk aan het begin van je volwassen leven staat.

Het lijkt ook mij raadzaam om als je er in vast loopt professionele hulp te zoeken; naar de huisarts en eventueel laten doorverwijzen.

Tot slot een algemene filosofie: alles is OK, omarm het.

Succes en vriendelijke groet,

Djengo
The administrator has disabled public write access.
Bedankt door: Bernhard 1963, stan1

Ik weet niet wat er aan me mankeert, iemand tips? 3 maanden 1 week geleden #250464

 • signe
 • signe's Profielfoto
 • Offline
 • Platinum Boarder
 • diagnose Asperger
 • Berichten: 2747
 • Ontvangen bedankjes 2548
Djengo schreef :
Hoi,


Naarmate ik ouder word, merk ik dat dit soort labels zo belangrijk zijn als je ze zelf maakt.
/quote]

Dit soort "labels" hebben idd voor jezelf an sich geen waarde. Het zijn aanwijzingen voor de hulpverlening.
Uit welke hoek moet de hulpverlening komen.
Gaat het om kwetsbaarheid , angst of een andere vorm van een stoornis waar iets aan te oefenen valt om het te doen verdwijnen of gaat het om ASS waardoor je inzicht in moet krijgen in je gedrag t.o.v. anderen en dat niet weg te werken is door oefening.

Verder is het ook een welkome bevestiging voor mij geweest.
I'd rather be gardening
Laatst bewerkt: 3 maanden 1 week geleden door signe.
The administrator has disabled public write access.
Bedankt door: stan1

Ik weet niet wat er aan me mankeert, iemand tips? 3 maanden 6 dagen geleden #250470

 • Vogel1973
 • Vogel1973's Profielfoto
 • Offline
 • Gold Boarder
 • Berichten: 219
 • Ontvangen bedankjes 180
Een deel is verborgen voor gasten. Log-in of registreer om het te kunnen bekijken.
The administrator has disabled public write access.
Bedankt door: Uridium, NielS124l, Nomi, stan1

Ik weet niet wat er aan me mankeert, iemand tips? 3 maanden 6 dagen geleden #250513

 • stan1
 • stan1's Profielfoto
 • Offline
 • Fresh Boarder
 • Berichten: 3
 • Ontvangen bedankjes 1
Bedankt voor jullie reacties.
Labels zijn inderdaad zo belangrijk als je ze zelf maakt, maar ik denk toch ook dat een label 2 kanten heeft.
Aan de ene kant weet je dat je het heb en ik ben bang dat je je daardoor misschien ook meer zo gaat gedragen en het als excuus gaat zien terwijl onwetendheid dan misschien wel fijner is. Maar aan de andere kant kun je als je het weet er wel rekening mee houden en misschien ontdekken dat een andere manier van je tijd/leven indelen veel beter werkt in plaats van zo maar door te gaan en misschien jezelf voorbij te lopen. Ik ben het er dus niet mee eens dat labels 'an sich' geen waarde hebben. Maar het lijkt mij toch fijn om te weten waarom ik me zo voel, dus ik ga zeker wel even voor een afspraak langs bij de huisarts.

@Vogel1973: dit vind ik een interessante opmerking. Het sociale brand me inderdaad vaak op, maar als het wel goed gaat kan het me ook ooit energie geven. Als ik kijk naar hoe ik vroeger was herken ik wel veel van wat u zegt. Ik was heel verlegen. Vooral toen ik heel klein was, bv. op de crèche durfde ik in het begin nauwelijks daar naartoe te gaan. Op vreemde plekken bleef ik altijd heel dicht bij mama staan, maar dat had mijn broertje ook, wij waren allebei heel verlegen. Mijn ouders hebben mij ooit verteld dat zij dat vroeger ook waren, maar dat ze in de loop van de jaren steeds spontaner zijn geworden. Op de basisschool was ik volgens mij ook wel verlegen (altijd redelijk introvert geweest), alleen toen kon ik wel gewoon prima mee met de rest. Ik had best veel vriendjes enzo. Dit is eigenlijk denk ik de meest leuke, relaxte tijd van mijn leven geweest. Vanaf de middelbare school is het allemaal drukker met studeren enzo, en vanaf die tijd had ik ook voor het eerst in de gaten dat ik moeilijker contact en vriendjes maakte dan de rest.

Maarja nu maar eerst genieten van deze fijne zondag (lekker studeren pfff). Fijne zondag nog allemaal!!
The administrator has disabled public write access.
Tijd voor maken pagina: 0.187 seconden

Wie is er (bijna) jarig?

 • GurbieV's ProfielfotoGurbieV (36) (21.07.1982)
 • Marove's ProfielfotoMarove morgen (43) (22.07.1975)
 • rockyboy's Profielfotorockyboy morgen (33) (22.07.1985)
 • Elohim's ProfielfotoElohim over 2 dagen (46) (23.07.1972)
 • Hagi's ProfielfotoHagi over 2 dagen (29) (23.07.1989)
 • kaida's Profielfotokaida over 2 dagen (30) (23.07.1988)
 • Jeannie's ProfielfotoJeannie over 3 dagen (49) (24.07.1969)
 • Man-van-Aspergirl's ProfielfotoMan-van-Aspergirl over 3 dagen (35) (24.07.1983)
 • Dimmy's ProfielfotoDimmy over 4 dagen (35) (25.07.1983)
 • ErikdV's ProfielfotoErikdV over 4 dagen (59) (25.07.1959)