Je bent niet ingelogd.

Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij
 • Pagina:
 • 1
 • 2
 • 3

Onderwerp: De aspergerkar is steeds lastiger te trekken

De aspergerkar is steeds lastiger te trekken 1 week 3 dagen geleden #251459

 • peterf
 • peterf's Profielfoto
 • Offline
 • Expert Boarder
 • Berichten: 157
 • Ontvangen bedankjes 127
Ik denk dat dit vaker voorkomt. Mijn hele leven heb ik al het gevoel dat ik er naast leef, ik ben anders, maar echt heel dramatisch werd dat niet. Ik paste me aan. Al op school, mijn moeite op het sociale vlak kon ik goed verbloemen. Wel heb ik gedurende de eerste decennia wel het idee gehad dat dingen vaak moeilijker waren. Ik zei wel eens als ik 10 km verderop wil komen dat ik er dan 11 moet afleggen. Zo nu en dan wat depressieve periodes, maar misschien hoort dat bij de onzekerheid tijdens de puberteit of heeft iedereen dat zo af en toe. Ik gaf er niet zo veel aandacht aan, alsof het er bij hoorde eigenlijk. Terugkijkend was toch vooral het frustratiegehalte over allerlei zaken erg hoog, onvrede, onzekerheid, woede en somberheid. Weinig geluksgevoel.
Mijn school was een ramp, ik kon goed leren, maar de resultaten waren er niet naar, het lukte gewoonweg niet om er uit te halen wat er in zat. Achteraf snap ik wel meer waarom. Mijn hele leven gingen dingen al moeizaam en lastig, maar ik deed gewoon mijn ding op mijn manier, door vooral aan te passen. De laatste jaren gaat het steeds moeilijker om die aanpassingen te doen, vol te houden. De trucs die ik toepaste werkten niet meer en de trucendoos is leeg verder. De diagnose asperger is gekomen en dat verklaart wel een en ander, maar geeft geen oplossingen. Alle goede begeleiding ten spijt, de trainingen mindfulness, psycho-educatie en de gesprekken. Het brengt wel inzicht en kennis, maar werkelijk helpen doet het niet. Je voelt dat je afglijdt in een steeds lastiger patroon. Werken wordt steeds lastiger en contact met mensen ook. De overprikkeling en vermoeidheid neemt steeds ernstigere vormen aan. Vanaf een leeftijd 45 is dat erger en erger geworden. Paniekaanvallen, vaak zenuwachtig, depressies etc etc. Nu heb ik medicatie en dat helpt wel iets, maar maakt me nog meer afgestompt. De toekomst? Geen idee hoe ik die moet zien. Mijn werk is iets waar ik bang voor ben dat ik dat niet meer volhoud. Dan is het accepteren dat ik in de molen van het UWV terecht komt vol onbegrip waarschijnlijk van hun kant. De onzekerheid waar ik heel lastig iets mee kan. Zeker niet goed voor je ego. Ik vroeg me af of er mensen zijn die dat herkennen. Dat je jaren toch redelijk kan mee doen, maar zo rond de leeftijd 40, 45 is de koek op, dan kan je het niet meer opbrengen. En vooral hoe kan dit tij gekeerd worden?
Diagnose: Asperger + OCPD
AS-Q 43
Laatst bewerkt: 1 week 3 dagen geleden door peterf.
The administrator has disabled public write access.
Bedankt door: Bernhard 1963, Mermaid, ennoborg, signe, Ylly, Vogel1973, DepriAspie, Martin-Enschede, MarcDC

De aspergerkar is steeds lastiger te trekken 1 week 3 dagen geleden #251461

 • MarcDC
 • MarcDC's Profielfoto
 • Offline
 • Expert Boarder
 • Berichten: 88
 • Ontvangen bedankjes 34
Dag Peter.
Je bent niet alleen. Ik ben 45 en heb begin dit jaar een paniekaanval gehad, gevolgd door een zware depressie. Voordien nam ik Lithium, nu neem ik Sipralexa/Lexapro. Dit forum heeft een therapeutische waarde. Je voelt duidelijk dat je niet alleen bent.In mijn jeugd had ik verschillende moeilijke periodes, en de gedachte: 'als het dan toch geen belang heeft of ik leef of niet, dan kan ik er maar beter iets van maken', heeft me geholpen. En dat is een truc die nog wel werkt.
The administrator has disabled public write access.
Bedankt door: peterf, DepriAspie

De aspergerkar is steeds lastiger te trekken 1 week 3 dagen geleden #251462

 • Erewhon
 • Erewhon's Profielfoto
 • Offline
 • Platinum Boarder
 • Berichten: 2027
 • Ontvangen bedankjes 2000
Een deel is verborgen voor gasten. Log-in of registreer om het te kunnen bekijken.
Jij bent jij, en ik ben ik, jij bent niet ik, en ik ben niet jij, maar toch zijn we samen wij.
The administrator has disabled public write access.
Bedankt door: peterf, ennoborg, Ylly, Vogel1973, Nomi, MarcDC

De aspergerkar is steeds lastiger te trekken 1 week 3 dagen geleden #251467

 • rl71
 • rl71's Profielfoto
 • Offline
 • Gold Boarder
 • Berichten: 270
 • Ontvangen bedankjes 183
Een deel is verborgen voor gasten. Log-in of registreer om het te kunnen bekijken.
AQ Test: 42
ASS/Asperger diagnose: 11 april 2018
The administrator has disabled public write access.
Bedankt door: DepriAspie

De aspergerkar is steeds lastiger te trekken 1 week 3 dagen geleden #251470

 • peterf
 • peterf's Profielfoto
 • Offline
 • Expert Boarder
 • Berichten: 157
 • Ontvangen bedankjes 127
@Erewhon
100% afgekeurd worden zou inderdaad wat rust geven. Ik denk dat het voor mij veel rust geeft. Men zegt vaak, dat gaat je niet lukken want je arbeidsverleden is te groot. Ik heb inderdaad de afgelopen 24 jaar gewoon gewerkt. Ondanks dat ik minder happy periodes had, kon ik mijn werk gewoon doen. Ik had wel moeite met situaties, collega's slechte afspraken en onduidelijkheden, maar ik nam dat voor lief, wist ik veel. Wel heel veel gestresst en ook een wat toen burn out genoemd werd in 2000. Ik ben toen ongeveer een maand of 7 uit de roulatie geweest. Maar gaat je niet lukken, alsof het iets wat je probeert of naar streeft betreft. Indien ik uitval is het omdat het werkelijk niet gaat. Ik probeer zo goed en wel mee te blijven doen, maar ik merk dat dit steeds moeilijker wordt en dat is niet in 1 dag beslecht.
Alcohol is een ding, dat heb ik altijd genomen om in sociale situaties beter te weerstaan en gewoonweg om me beter te doen voelen. Om te ontspannen. Ik begrijp wat je zegt hoor, het is geen goede combi. Dat is ook de reden dat ik er mee wil stoppen.
Sporten probeer ik ook, om de dopamine en andere goede stofjes vrij te laten komen. Echter wanneer ik me daadwerkelijk slecht voel, kan ik me daar ook niet toe zetten, dan ben ik zo sterk als natte vloei.
@rl71
Daar klinkt ook een brok frustratie in door die ik wel herken. Dat facebook heb ik afgezworen, ik kijk er nooit op, omdat ik er gewoon gefrustreerd van raak. Ik begon mensen die ik in het dagelijks leven prima kan pruimen echt soort van te haten om hoe ze zich gedroegen op facebook. Afschuwelijk, niets voor mij, ene nepperij.
Ik ben contactvermijdend en dat merk ik, want mensen laten je dan los. Ik herken dus wel wat je zegt. Ik heb overigens een hekel aan als mensen me feliciteren op mijn verjaardag of na een vakantie vragen hoe mijn vakantie was. Op een of andere manier trek ik dat niet. Dat toneelspel gaat me gewoon te ver. Net als dat men vraagt hoe gaat het? In mijn optiek kan je dat alleen vragen als je werkelijk benieuwd ben hoe het met iemand gaat. Als ik antwoord, wil je een eerlijk antwoord of een sociaal verantwoord antwoord dan kijken ze je toch raar aan. Ik spreek die taal niet.
Diagnose: Asperger + OCPD
AS-Q 43
The administrator has disabled public write access.
Bedankt door: ennoborg

De aspergerkar is steeds lastiger te trekken 1 week 3 dagen geleden #251471

 • ennoborg
 • ennoborg's Profielfoto
 • Offline
 • Platinum Boarder
 • Berichten: 403
 • Ontvangen bedankjes 473
Hallo Peter,

Zeker herkenbaar. Bij mij kwam het kort na mijn 40e naar boven in de vorm van RSI. Van mijn autisme wist ik nog niets, maar de RSI had wel een psychische oorzaak, overbelasting, die ik toen ook heb aangepakt. Lichamelijk was er niets mis, maar ik heb nog steeds dat ik op een heel specifieke plek pijn krijg als er iets is, en dan weet ik dat ik moet afremmen, waarna de pijn ook direct weer verdwijnt.

Ik heb na mijn diagnose, begin 2015, een jaar bij een psychiater gezeten, zo eens in de maand. Ik was in 2010 gestopt met werken, had een hoop geld, en kwam in de zomer van 2016 weer bij een andere overheid aan de bak, en daar gaat het goed, zolang ik tenminste een rustige werkplek heb, zonder radio.

Ik buiten dat jaar bij die psychiater geen therapie gehad, en wil dat ook niet, omdat het mij het gevoel geeft dat ik gerepareerd moet worden, en dat wil ik niet. Dat is ook de reden waarom ik een optie van medicatie bij dezelfde psychiater geweigerd heb, in goed overleg.

Ik heb beide zowel bij die RSI als na de 'ontdekking' van mijn autisme het tij gekeerd door te praten met mensen die ik vertrouwde, en die zich deels bij toeval aanboden. Ik kreeg bij die RSI ook 10 gesprekken met een psychologe, die wel iets van nut hadden, maar in mijn geval was de door mijzelf gekozen haptotherapeut belangrijker. Kern voor mijn genezing was toen dat ik zelf de regie had, en dat geldt nog steeds. Ik heb mijn nieuwe werk ook dankzij mijn netwerk, met mensen die mij al jaren van eerder werk kennen, en dan ook echt kennen. Mensen die echt weten wat ik kan, en wat niet.

Ik schrijf dit, omdat bij veel dingen die je beschrijft er denk ik veel mensen waren die je in de basis wilden vertellen wat je moest doen, en hoe goed bedoelt ook, als het dan (toch weer) niet lukt, voel jij je alleen maar ellendiger. En dan werkt het dus niet, en moet jij zelf de keuze maken. Dat kan het UWV zijn, als je goed weet wat je wilt, maar als je dat niet weet, kan het heel lastig worden, en heb je voor je het weet weer een partij die je vertelt wat je moet doen. En dat kende je al.

Als jij schrijft dat werken steeds lastiger wordt, en contact met andere mensen ook, dan vraag ik me direct af of je voor jezelf al kan duiden waar dat in zit, d.w.z. wat er precies allemaal lastig is, punt voor punt, zoals bijvoorbeeld genoemd in het artikel dat ik pas in een andere draad heb genoemd. Er zijn ook wel Nederlandse lijsten te vinden, en die kan ik je later ook doorsturen, maar nu even niet.

Als je die lijst hebt, zou die een opstapje kunnen zijn voor verandering, en ik weet niet daar op je werk mogelijkheden voor zijn, of dat je daar weg moet, en met hulp iets wil zoeken dat beter past, voor jou, en hoe je die hulp dan wilt zien. Ik ken in mijn eigen wereld, die van de IT, best wel mogelijkheden, en ben ook sinds kort weer lid van een LinkedIn-groep op autistisch gebied, en die is veel breder dan alleen maar IT.

Eigen regie wordt gauw een modekreet, maar voor mij heeft het altijd gewerkt. En wat mij betreft begint het ook echt met een lijst, wat je kan, wat je wilt, wat je NIET kan of wilt, enz. enz., dat je je eigen grenzen aangeeeft, en je mogelijkheden, en je niets meer laat aanpraten, ook niet door mij.

groetjes,

Enno
The administrator has disabled public write access.
Bedankt door: peterf

De aspergerkar is steeds lastiger te trekken 1 week 3 dagen geleden #251475

 • rl71
 • rl71's Profielfoto
 • Offline
 • Gold Boarder
 • Berichten: 270
 • Ontvangen bedankjes 183
Een deel is verborgen voor gasten. Log-in of registreer om het te kunnen bekijken.
AQ Test: 42
ASS/Asperger diagnose: 11 april 2018
The administrator has disabled public write access.

De aspergerkar is steeds lastiger te trekken 1 week 2 dagen geleden #251478

 • signe
 • signe's Profielfoto
 • Offline
 • Platinum Boarder
 • diagnose Asperger
 • Berichten: 2592
 • Ontvangen bedankjes 2444
Een deel is verborgen voor gasten. Log-in of registreer om het te kunnen bekijken.
I'd rather be gardening
The administrator has disabled public write access.
Bedankt door: peterf, ennoborg, Nomi, DepriAspie, Martin-Enschede

De aspergerkar is steeds lastiger te trekken 1 week 2 dagen geleden #251480

 • Bernhard 1963
 • Bernhard 1963's Profielfoto
 • Offline
 • Platinum Boarder
 • DE DWAASHEID DEZER WERELD IS WIJSHEID BIJ DE MENS
 • Berichten: 3290
 • Ontvangen bedankjes 2830
Een deel is verborgen voor gasten. Log-in of registreer om het te kunnen bekijken.
Wie ons het strengst beoordeelt? Een mislukte dilettant. [verzekeringsarts]
Johann Wolfgang von Goethe
The administrator has disabled public write access.
Bedankt door: rl71

De aspergerkar is steeds lastiger te trekken 1 week 2 dagen geleden #251481

 • Martin-Enschede
 • Martin-Enschede's Profielfoto
 • Offline
 • Gold Boarder
 • Ik ben niet anders, ik denk anders ;)
 • Berichten: 173
 • Ontvangen bedankjes 89
Een deel is verborgen voor gasten. Log-in of registreer om het te kunnen bekijken.
Probeer nooit iemand anders te zijn, die je niet bent. Een ieder die echt bij jou wilt zijn, zal jou accepteren zoals je bent, met je plus- en minpunten.
The administrator has disabled public write access.
Bedankt door: peterf, Nomi, cherna, MarcDC

De aspergerkar is steeds lastiger te trekken 1 week 2 dagen geleden #251482

 • MarcDC
 • MarcDC's Profielfoto
 • Offline
 • Expert Boarder
 • Berichten: 88
 • Ontvangen bedankjes 34
signe schreef :
Het is overigens een bekend verschijnsel dat je naarmate je ouder wordt minder flexibiliteit bezit waardoor aanpassing veel moeilijker is dan voorheen.
Dus helemaal niet zo gek dat dat wat vroeger nog wel lukte later niet meer gaat.
Dit is bijzonder confronterend. Mijn vader heeft zelfmoord gepleegd op de leeftijd van 44. Mijn broer werkte voor de overheid en is wegens asociaal gedrag op pensioen gesteld toen hij pas 40 was. Ik ben nu 45 en had gehoopt om door het ergste heen te zijn, Wat ik hier lees lijkt daar weinig hoop op te geven. Ik heb een dochter van 16 en een zoon van 13. Ik ga dus zeker nog 10 jaar moeten doorploeteren om die allebei een goede opleiding te kunnen bekostigen. Lukt dat? Jezelf wegcijferen...
The administrator has disabled public write access.
Bedankt door: signe

De aspergerkar is steeds lastiger te trekken 1 week 2 dagen geleden #251483

 • MarcDC
 • MarcDC's Profielfoto
 • Offline
 • Expert Boarder
 • Berichten: 88
 • Ontvangen bedankjes 34
Martin-Enschede schreef :
Andere mensen maakten misbruik van mij
Zouden neurotypsiche mensen elkaar ook bedriegen? Ik vermoed van wel, maar als het samenzijn met anderen eerder iets is wat je energie geeft, dan zal dat wel iets zijn dat in de kosten-baten analyse minder hard doorweegt.
The administrator has disabled public write access.

De aspergerkar is steeds lastiger te trekken 1 week 2 dagen geleden #251484

 • Martin-Enschede
 • Martin-Enschede's Profielfoto
 • Offline
 • Gold Boarder
 • Ik ben niet anders, ik denk anders ;)
 • Berichten: 173
 • Ontvangen bedankjes 89
Een deel is verborgen voor gasten. Log-in of registreer om het te kunnen bekijken.

Een deel is verborgen voor gasten. Log-in of registreer om het te kunnen bekijken.
Een deel is verborgen voor gasten. Log-in of registreer om het te kunnen bekijken.
Probeer nooit iemand anders te zijn, die je niet bent. Een ieder die echt bij jou wilt zijn, zal jou accepteren zoals je bent, met je plus- en minpunten.
The administrator has disabled public write access.
Bedankt door: MarcDC

De aspergerkar is steeds lastiger te trekken 1 week 2 dagen geleden #251485

 • MarcDC
 • MarcDC's Profielfoto
 • Offline
 • Expert Boarder
 • Berichten: 88
 • Ontvangen bedankjes 34
rl71 schreef :
tot hun pc niet doet, wat hij zou moeten doen. :)
Praktische vriendschappen. Voor mij ook meer een last, maar vermoedelijk een positief iets voor de meerderheid van de mensen.
Ik ben zo goed als al mijn vrienden kwijtgeraakt toen die net een relatie hadden met hun aanstaande vrouwen. Ik slaagde er telkens wonderwel in om dingen te zeggen die niet door de beugel konden, en werd toen van de vriendenlijst geschrapt.

Ik lees ook dat je vier goede vrienden hebt. Dat is niet niets. Goed gedaan!
The administrator has disabled public write access.

De aspergerkar is steeds lastiger te trekken 1 week 2 dagen geleden #251486

 • MarcDC
 • MarcDC's Profielfoto
 • Offline
 • Expert Boarder
 • Berichten: 88
 • Ontvangen bedankjes 34
Martin-Enschede schreef :
Ik vindt het maar zo; NT'er of niet, als je van een ander misbruikt maakt of hij/zij bedriegt, dat je iets niet goed doet en dan heb je in mijn ogen een stoornis/beperking. Ik weet niet of het een ander energie geeft, maar zie het zelf eerder als (negatieve) zelfverrijking/egoïsme.
Er komt opstijgend vocht door op een muur van onze woonkamer. Heel plaatselijk. 50 cm breed, 50 cm hoog. Toen wij het huis kochten, stond daar een zwaar meubelstuk voor. :sick: De eigenaars van het huis woonden zelf aan de overkant van de straat. Dat was voor mij een geruststelling, ze gaan je toch niet bedriegen als ze je daarna nog dagelijks gaan zien. Dat dacht ik, maar ik dacht dat dus verkeerd. Mijn psychologe vindt het ook vreemd dat ik dat gebrek liever zou bekendmaken als wij ooit het huis zullen verkopen. Ook de psychologe die de diagnose van autisme bij mij heeft gesteld vond dit een vreemd gegeven.

Rationele conclusie: neurotypische mensen vinden het helemaal niet zo'n misdaad als je hen probeert op te zadelen met jouw problemen. Zij zouden in jouw plaats hetzelfde doen, en hebben dus begrip voor zoiets.
The administrator has disabled public write access.

De aspergerkar is steeds lastiger te trekken 1 week 2 dagen geleden #251487

 • Djengo
 • Djengo's Profielfoto
 • Offline
 • Senior Boarder
 • Berichten: 71
 • Ontvangen bedankjes 80
Hoi peterf,

Als ik het goed begrijp probeer je je al je hele leven aan te passen en kom je steeds dichter bij het punt dat je dat niet meer volhoudt, of denkt te kunnen volhouden. Aan de ene kant geeft vasthouden aan iets bekends zekerheid, alleen als het je geen voordeel oplevert is het wellicht tijd om het los te laten: niet meer proberen aan te passen en voor je eigen geluk gaan, wat dat dan ook moge zijn.

Natuurlijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan, dat weet ik ook wel. Als ik uit eigen ervaring spreek (waarschijnlijk lichte ASS), merk ik ook wel dat dingen zwaarder worden naarmate ik ouder word, bijvoorbeeld werk of mijn eenpersoonshuishouden.

Ik ben sinds een aantal jaren free-lance en kan af en toe "nee" zeggen. Gelukkig heb ik werk dat goed bij mij past, terwijl ik ook wel merk dat het met de loop der jaren zwaarder wordt en ik me afvraag hoe lang ik het nog trek. Ik bekijk het vrij praktisch: zo lang het goed gaat, gaat het goed en anders niet en komt er vast wel weer iets anders op mijn pad.

Of in het huishouden stel ik iets nog een extra dag uit. De wereld vergaat dan echt niet en uiteindelijk doe ik het wel. Ik zit ook al heel lang niet op sociale media en heb niet het gevoel dat ik iets mis. Sociale contacten zijn er als ze er zijn en soms initieer ik het.

In eerste instantie is het denk ik dus een kwestie van accepteren en loslaten. Dat kun je zien als uitgangspunt voor een volgende stap; kijken wat je zou willen, wat je kunt en wat je er bereid bent voor te doen.

Je bent goed genoeg. Dat zeg ik ook steeds meer tegen mezelf en juist daardoor lijken dingen op een positieve manier in gang gezet te worden.

Veel succes.
The administrator has disabled public write access.
Bedankt door: peterf, ennoborg, Vogel1973, DepriAspie, Martin-Enschede, MarcDC

De aspergerkar is steeds lastiger te trekken 1 week 1 dag geleden #251510

 • Nomi
 • Nomi's Profielfoto
 • Offline
 • Platinum Boarder
 • Berichten: 636
 • Ontvangen bedankjes 577
Een deel is verborgen voor gasten. Log-in of registreer om het te kunnen bekijken.
"He pushed his luck. It was clearly too weak to move by itself."
TP
The administrator has disabled public write access.
Bedankt door: bzzzzz, peterf, DepriAspie, rl71, Martin-Enschede, cherna

De aspergerkar is steeds lastiger te trekken 1 week 1 dag geleden #251512

 • rl71
 • rl71's Profielfoto
 • Offline
 • Gold Boarder
 • Berichten: 270
 • Ontvangen bedankjes 183
Een deel is verborgen voor gasten. Log-in of registreer om het te kunnen bekijken.
AQ Test: 42
ASS/Asperger diagnose: 11 april 2018
The administrator has disabled public write access.
Bedankt door: Nomi, Martin-Enschede

De aspergerkar is steeds lastiger te trekken 1 week 1 dag geleden #251513

 • rl71
 • rl71's Profielfoto
 • Offline
 • Gold Boarder
 • Berichten: 270
 • Ontvangen bedankjes 183
Een deel is verborgen voor gasten. Log-in of registreer om het te kunnen bekijken.
AQ Test: 42
ASS/Asperger diagnose: 11 april 2018
The administrator has disabled public write access.
Bedankt door: MarcDC

De aspergerkar is steeds lastiger te trekken 1 week 1 dag geleden #251514

 • rl71
 • rl71's Profielfoto
 • Offline
 • Gold Boarder
 • Berichten: 270
 • Ontvangen bedankjes 183
Een deel is verborgen voor gasten. Log-in of registreer om het te kunnen bekijken.
AQ Test: 42
ASS/Asperger diagnose: 11 april 2018
The administrator has disabled public write access.
 • Pagina:
 • 1
 • 2
 • 3
Tijd voor maken pagina: 0.341 seconden

Wie is er (bijna) jarig?

 • Mosk's ProfielfotoMosk (32) (22.05.1986)
 • ondergrond's Profielfotoondergrond (43) (22.05.1975)
 • tabula rasa's Profielfototabula rasa (51) (22.05.1967)
 • arquisx's Profielfotoarquisx morgen (28) (23.05.1990)
 • asperger15's Profielfotoasperger15 morgen (50) (23.05.1968)
 • Voego's ProfielfotoVoego morgen (29) (23.05.1989)
 • Nikkie's ProfielfotoNikkie over 2 dagen (35) (24.05.1983)
 • Cosmic78's ProfielfotoCosmic78 over 3 dagen (40) (25.05.1978)
 • DeWalt's ProfielfotoDeWalt over 3 dagen (61) (25.05.1957)
 • Appie's ProfielfotoAppie over 4 dagen (41) (26.05.1977)